moai at rano raraku  De Veerkracht van Paaseiland

   Een historische etnografie door Sebastiaan Roeling

Sebastiaan Roeling near the coast of Easter IslandAbout the author

Sebastiaan Roeling werd geboren in 1980 te Rotterdam. Tijdens de vakanties trok zijn familie meestal naar landen aan de Middellandse Zee. Hier ontwikkelde hij zijn interesse in andere culturen. Als kind vertelde zijn grootvader hem vele verhalen over de Hollandse ontdekkingsreizigers zoals Abel Tasman, Willem Barentsz en Jacob Roggeveen. Het verhaal over de ontdekking van Paaseiland (Rapa Nui) in 1722 door Roggeveen fascineerde hem het meeste en hij droomde ervan zelf een ontdekkingsreiziger te worden...

Tijdens een vakantie in Yucatán, Mexico, bezocht Sebastiaan een Maya dorp nabij Campeche. Hier besloot hij een opleiding in antropologie te gaan volgen, wat voor hem het dichtst in de buurt kwam bij de ontdekkingsreizigers uit de Gouden Eeuw. De volgende tien jaar bestudeerde Sebastiaan de Lacandón Maya in het Chiapas regenwoud waarna hij zijn veel geprezen boek Shadows of Bonampak publiceerde. Hij fungeerde daarna als adviseur bij projecten van UNICEF Belgium en de BBC. Thuis werkte hij voor een milieudienst in Rotterdam. Later was hij werkzaam voor de historische stad Delft waar hij zich specialiseerde in de milieutaken tijdens een crisisorganisatie. Momenteel is hij werkzaam voor een omgevingsdienst in de regio Haaglanden.

In het voorjaar van 2012 begon Sebastiaan met het voorbereiden van een reis naar Paaseiland. In maart 2013 zette hij eindelijk voet aan wal en kon hij met zijn onderzoek beginnen. Zijn opleiding in de antropologie en zijn professionele carričre bleken de perfecte combinatie te zijn voor zijn onderzoek op Paaseiland. Hij is bijzonder dankbaar voor het feit dat hij gedurende deze reis vergezeld kon worden door zijn vrouw en kinderen.

Sebastiaan Roeling is getrouwd met Monique. Samen hebben zij drie kinderen: Emma (2008), Valentijn (2010) en Victoria (2014).

 

Emma at Tongariki Valentijn in Ana Kai Tangata near Mataveri
Emma poseert als de verloren moai van Ahu Tongariki. Valentijn bestudeert de petrogliefen in Ana Kai Tangata.

    

Copyright © 2015 Jkr. Dr. Sebastiaan Eduard Markus Roeling