moai at rano raraku  De Veerkracht van Paaseiland

   Een historische etnografie door Sebastiaan Roeling

bookcoverOver het boek

De Veerkracht van Paaseiland geeft veel maar duidelijke informatie over de gehele natuurlijke en culturele geschiedenis van een van de meest fascinerende en geisoleerde eilanden ter wereld. Het boek begint met een beschrijving hoe het eiland door natuurkrachten is ontstaan en de eerste planten en dieren hun weg daarnaartoe vonden. Dit wordt gevolgd door een gedetailleerde beschrijving van de Polynesiers het eiland wisten te bereiken en welke invloed hun cultuur had op de natuurlijke omgeving. Roeling schrijft uitgrbreid over zijn theorie met betrekking tot de ware oorzaak van de ontbossing: brandhout.

Een beschrijving van de eerste Europese bezoekers gaat vooraf aan een uitgebreid hoofdstuk over de Paaslandse cultuur met onderwerpen als uiterlijk, gezinsleven, agricultuur, festiviteiten, het rongorongo schrift, kannibalisme en veel meer. Roeling onderzoekt hierbij ook de waarheid van de beschuldiging dat alle Paaslanders dieven en prostituees waren. De beschrijvingen over de Paaslandse karaktereigenschappen in de scheepsverslagen van de eerste bezoekers geven een compleet nieuw beeld over hoe we de Paaslandse normen en waarden moeten beoordelen. In dit hoofdstuk onderzoekt Sebastiaan Roeling ook de waarheid van de bewering dat de Paaslanders verantwoordelijk zijn voor hun eigen ondergang, zoals beweerd wordt door schrijvers als Jarred Diamond.

Wanneer men schrijft over Paaseiland kan men niet voorbij gaan aan de megalithische beelden van de moaicultus en de later ontwikkelde vogelmancultus. Beide worden dan ook uitvoerig beschreven in hoofdstuk 4 gevolgd door Paaslandse mythologie en religie. Het laatste hoofdstuk berschrijft de werkelijke ondergang van Paaseiland, een ondergang veroorzaakt door Peruaanse slavenhandelaren gedurende de jaren '60 van de negentiende eeuw.

De Veerkracht van Paaseiland is verkrijgbaar als hardcover, paperback of e-book.

Lees hier de inhoudsopgave en de inleiding

Lees hier een preview van "De Veerkracht van Paaseiland"

Productdetails (hardcover)
Titel: De Veerkracht van Paaseiland
ISBN: 9781291751604
Schrijver: Sebastiaan Roeling
Uitgever: Lulu Press / Uitgeverij S.Roeling
Gepubliceerd: 9 juni 2014
Taal: Nederlands
Pagina's: 256
Bindwijze: Hardcover (casewrap)
Inkt binnenkant: zwart-wit
Gewicht: 0,42 kg
Afmetingen (centimeter): 15,24 breed x 22,86 hoog

Ook verkrijgbaar in het Engels / Also available in English

U kunt dit boek o.a. kopen bij:
lulu amazon barnes&noble


Copyright 2015 Jkr. Dr. Sebastiaan Eduard Markus Roeling