moai at rano raraku  De Veerkracht van Paaseiland

   Een historische etnografie door Sebastiaan Roeling

 Home    Over het boek    Over de schrijver    Online bronnen    Foto's    Contact     Links

bookcoverEen nieuwe kijk op de geschiedenis van Paaseiland

Paaseiland, ook bekend als Rapa Nui, is beroemd vanwege de megalithische beelden genaamd moai. Het wordt algemeen aangenomen dat ontbossing van het eiland, veroorzaakt door de Paaslanders zelf, heeft geleid tot een culturele ondergang. Een korte periode van bloei zou door verkeerd gebruik van hulpbronnen worden opgevolgd door een lange tijd van chaos vanwege verkeerd gebruik van natuurlijke hulpbronnen voor het vervoeren van de moai.

Tegen de tijd dat de Hollandse ontdekkingsreiziger Jacob Roggeveen het eiland in 1722 ontdekte zouden de Paaslanders zijn veranderd in hongerige dieven, prostituees en kannibalen. Hiermee werd Paaseiland voor milieukundigen een waarschuwing voor de gehele aarde. Echter, nieuw onderzoek suggereert dat de introductie van de Polynesische rat de mogelijke oorzaak was van de ontbossing op Paaseiland.

De Nederlandse antropoloog Sebastiaan Roeling toont aan dat het huidige beeld van Paaseiland en haar bewoners volstrekt onjuist is. In zijn nieuwste boek toont hij aan dat het gebruik van brandhout de werkelijke reden van de ontbossing was. Tijdens het beschrijven van alle aspecten van de Paaslandse cultuur, religie en geschiedenis laat Sebastiaan Roeling bovendien zien dat het eiland helemaal niet in zo'n slechte staat verkeerde zoals vaak wordt aangenomen en dat de Paaslanders zelf liefdevolle en zorgzame mensen waren. Dankzij hun veerkracht is Paaseiland geen waarschuwing, maar juist een voorbeeld voor de gehele aarde geworden.

read more about the book

 

 

U kunt dit boek o.a. kopen bij:
lulu amazon barnes&noble


Copyright 2015 Jkr. Dr. Sebastiaan Eduard Markus Roeling